[...] nie osiągnął tego wieku, choć francuska kobieta, która zmarła niedawno dożyła swoich 122. urodzin. Jednak większość z nas nie dotrze tak daleko. Jaką dietę stosować, by żyć jak najdłużej? Dieta a długowieczność Dieta jest tylko jednym z czynników, który przyczynia się do długowieczności. Genetyka odgrywa ważną rolę, a także czynniki, takie jak [...]
W czasach Złotej Ery kulturystyki koncentrowanie się na mięśniach brzucha i tali było tak samo ważne, jak trening nóg, klaty czy grzbietu. Nie wyobrażano sobie sytuacji, w której to kulturyści pomijać będą tą partię, tłumacząc się, że brzuch pracować będzie przy innych ćwiczeniach wielostawowych. Chwyć dwa hantle, zajmij pozycję z nogami na [...]
Przy wyższym tempie przemiany materii komórki ulegają większemu "zużyciu", m.in. w postaci uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Dodatkowo układy biologiczne mają zagwarantowaną tylko określoną liczbę cykli (liczbę podziałów komórkowych), później występuje dużo większe ryzyko powstania uszkodzeń metabolicznych (defekty naprawy DNA), [...]
[...] metabolizmem jest zjedzenie określonej ilości kalorii wyliczonych w diecie. Problem pojawia się najczęściej, gdy jesteśmy w okresie budowania masy mięśniowej. Ilość energii, jaką musimy dostarczyć z pożywienia, jest wysoka, często sięgająca od 3500 do 4000 kcal dziennie, a czasami nawet więcej. W wyniku reakcji sody z kwasem solnym obecnym w [...]
[...] bardzo otyłe i żyły krócej”. nadmiar bcaa => supresja tryptofanu => obniżenie stężenia serotoniny => zwiększenie apetytu => obżarstwo Serotonina (podobnie, jak leptyna) aktywuje ośrodek sytości w podwzgórzu. Dlatego inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny są stosowane do odchudzania, podobne, nielegalne dodatki, do dzisiaj [...]
Wszyscy doskonale wiemy, że odpowiednia dieta może być traktowana niemal, jako lekarstwo dla wielu naszych dolegliwości. Złe odżywianie działa odwrotnie... Nie myślimy o tym, dopóki nie stanie się coś poważniejszego. Oczywiście nie mamy zamiaru tutaj robić propagandy, że dieta nas truje. Zacznijmy od tego czym jest ta współczesna dieta. Dlaczego [...]
[...] kaloryczny oznacza, że w ciągu dnia spalasz więcej kalorii, niż przyjmujesz wraz z pożywieniem. Zacznijmy od podstaw — czym są kalorie? W żywieniu kalorie definiuje się jako jednostkę energii uzyskiwaną z żywności i napojów. Potrzebują jej wszystkie komórki Twojego ciała, by móc prawidłowo funkcjonować. To właśnie dlatego musisz się upewnić, [...]
Maślan sodu zasłynął szczególnie z optymalizacji kondycji tkanek w przewodzie pokarmowym. Z działaniem tym wiąże się jednak szereg pośrednich aktywności biologicznych, które mogą mieć zbawienne znaczenie dla zdrowia. Źródła: Canani, R. B., Costanzo, M. D., Leone, L., Pedata, M., Meli, R., & Calignano, A. (2011). Potential beneficial effects [...]
[...] on uznać za zagrożenie, to integralnym elementem wyposażenia każdego mieszkania byłby sterylizator, a garderoby – chirurgiczna maska. Praktyka pokazuje, że nadmiar higieny – jakkolwiek to nie zabrzmi – też może nieść za sobą pewne ryzyko, czyniąc z naszego układu immunologicznego inwalidę. Nawet jeśli gluten wywołuje pewną reakcję ze strony [...]
[...] planującą rozpocząć treningi, która pierwsze co robi, to idzie do sklepu z suplementami i kupuje całą gamę produktów, których działanie nie jest dopasowane do celu lub etapu, na jakim się znajduje. Dlatego, jeśli nie jesteś pewien, zapytaj w naszym serwisie i wykorzystaj suplementy tak, aby faktycznie przyspieszyć efekty, a nie tylko je mieć.
Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. To, co jeszcze wczoraj było złe i nie miało prawa znaleźć się w zdrowej diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych [...]
Skróty BCAA i EAA, są znane niemalże każdej osobie trenującej. Wiele się o nich mówi, słyszy, a także można znaleźć je na etykietach wielu suplementów. Czym one właściwie są? EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Podsumowanie EAA działa silniej, prawdopodobnie, dlatego że ma więcej BCAA w [...]
[...] Potrafił zjeść pół kilograma mięsa, drugie tyle ryżu i dwa opakowania makaronu - cztery do sześciu razy dziennie. Jego ojciec wspomina, że chłopak jadł tak łapczywie, jakby to był jego ostatni posiłek w życiu. Chłopak urodził się z normalną wagą, która wynosiła ok. 3kg. Problemy zaczęły się po drugim roku życia, kiedy nagle zaczął mocno [...]
[...] warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, czasami (choć bardzo rzadko) mięso, drób, ryby. Czego unikają? Przede wszystkim wysokoprzetworzonej żywności, takiej jak przetworzone mięso, produkty typu fast food. Fleksitarianin (lub inaczej semiwegetarianin) to ktoś, kto nie przeszedł jeszcze w stu procentach na wegetarianizm. Spożywa [...]
[...] rozpoczęcia badania, nie mogli mieć oni ich stwierdzonych. Badanie kończono w momencie wystąpienia poważnego zdarzenia sercowo-naczyniowego. Naukowcy zdefiniowali je jako zawał mięśnia sercowego, udar lub zgon z przyczyn sercowo-naczyniowych. Całość obserwacji trwała średnio 4,8 roku (od 2,8 do 5,8 lat). Uczestników badania przydzielono [...]
Ric Flair dzięki swojej ekstrawaganckiej osobowości, niezrównanej charyzmie i waleczności w ringu, ugruntował swoją pozycję jako jeden z najlepszych wrestlerów wszech czasów. Jego znakomita kariera pozostawiła ślad w branży, czyniąc go ulubieńcem fanów i mentorem młodych talentów. Co u niego słychać? Richard Morgan Fliehr urodził się 25 lutego [...]
[...] pandemię XXI wieku. Polacy znajdują się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów Europy. Ponad 25% populacji w Polsce jest otyła. Przed nami znajdują się takie kraje jak Wielka Brytania oraz Irlandia. Sytuacja z roku na rok wygląda coraz gorzej. Dane te są alarmujące. Prawie 35% dorosłych Amerykanów jest otyłych. Jeszcze w latach 70. XX [...]
[...] węglowodanowych powoduje, że chcemy ich jeść jeszcze więcej. Jest w tym ziarnko prawdy, ale to w zasadzie bardzo małe ziarenko... Wnioski i dowody w postaci badań Podobnie jak w przypadku produktów wysokotłuszczowych, tak samo w przypadku produktów węglowodanowych możliwy jest taki dobór pokarmów, by wspomagać kontrolę spożycia energii. W [...]
[...] czasach coraz głośniej jest o różnych alergiach, nietolerancjach oraz dietach mających pomóc nam sobie z nimi radzić. Ostatnimi czasy na popularności zyskują diety takie jak paleo czy samuraja, a produkty "lactose free", "gluten free" oraz im podobne zajmują coraz więcej miejsca na półkach sklepowych. Wiele osób idąc za modą, często bez [...]
[...] się do kilku wybranych. Bez wątpienia urozmaicanie i spożywanie różnego rodzaju warzyw przyniesie nam wiele korzyści i pozwoli uniknąć możliwych problemów. Co jednak wybrać jako jedno z głównych warzyw, gdy nie chcemy aby było ich zbyt wiele w posiłkach. Przeanalizujmy dwa najpopularniejsze, które często spotkać można w dietach osób dbających o [...]